Szkolenia

Organizujemy profesjonalne kursy stacjonarne i wyjazdowe dla baristów oraz barmanów. Szkoła nasza powstała by kształcić specjalistów do pracy w gastronomii. Kursy polecamy wszystkim chcącym zapoznać się z kulturą parzenia kawy, tym co chcą poszerzyć swoje umiejętności, czy nauczyć się nowego zawodu. Szkolenia prowadzone są przez utytułowanego Mistrza Baristę i Instruktora-Barmana z wieloletnim doświadczeniem.

Część teoretyczna:

  1. Proces uprawy i przetwarzania kawy (od krzewu do espresso)
    • historia kawy
    • pochodzenie, uprawa
    • rodzaje ziaren
    • stopnie palenia ziaren
  2. Zasady pracy z ekspresem kolbowym i młynkowym
    • budowa i rodzaje ekspresów
    • konserwacja
    • sposób ustawienia młynka
  3. Metody parzenia kawy z różnych ekspresów
    • charakterystyka naparu
    • cap testing

Część praktyczna:

  1. Espresso
    • przygotowanie ekspresu i młynka do pracy
    • zasady parzenia espresso
    • ćwiczenia
  2. Napoje kawowe na bazie espresso
    • podstawowe napoje na bazie espresso (cappuccino, macchiatto, latte)
    • drinki kawowe
    • latte art. – sztuka zdobienia kawy
  3. Higiena pracy
    • konserwacja i czyszczenie ekspresu
    • konserwacja i czyszczenie młynka
    • postępowanie z kawą (dozowanie, przechowywanie)
  4. Praktyka w restauracji warszawskiej
    • przygotowanie stanowiska pracy
    • praca z klientem
    • przygotowywanie drinków kawowych
    • test praktyczny z parzenia kawy
tworzenie stron www
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.