Parzenie kawy

Bogactwo zaklęte w małych ziarnach…

Intensywne, pobudzające espresso. Delikatne, mleczne cappuccino. Aromatyczne, aksamitne latte macchiato. Każdy z nas preferuje odmienny rodzaj napoju opartego na ziarnach kawy. Każdy z nas stosuje także odmienny sposób ich parzenia. Istotą przyrządzenia wybornego napoju jest zaopatrzenie się w dobry produkt i znalezienie sposobu na wydobycie bogactwa smaku i aromatu z tych maleńkich ziaren.

Tureckie dziedzictwo

Technika przyrządzania naparu opracowana przez Turków zapewnia doskonały efekt smakowy. To jedna z najbardziej tradycyjnych metod, która wymaga wyłącznie posiadania specjalnego, najlepiej miedzianego tygielka z długim uchwytem. Należy wsypać do niego kilka łyżek zmielonych ziaren (w zależności od pożądanej intensywności naparu) i zalać wodą. Tak przygotowana mieszanka musi zostać podgrzana. Napar należy zdjąć z ognia tuż po zagotowaniu. Czynność tę powtarza się trzykrotnie wedle tradycyjnej receptury, gdyż tylko w ten sposób można wydobyć pełną moc naparu.

Oryginalna kafetierka

Jest to technika, która opiera się na działaniu podobnym do mechanizmów, zachodzących podczas parzenia w ekspresie ciśnieniowym. Przyrząd przypomina kształtem niewielki czajniczek. Jego dolną część należy napełnić zimną wodą, a znajdujące się nad nią sitko – zmieloną kawą. Czajniczek należy ustawić na kuchence, podczas gotowania woda w dolnym zbiorniku przedostaje się do pojemnika górnego, a dzięki działaniu ciśnienia przechodzi przez kawę. Górny pojemnik podczas parzenia wypełnia się naparem.

Filtrowany rarytas

Przygotowanie kawy może nastąpić także poprzez filtr, umieszczony w dzbanku, do którego należy wsypać kilka łyżeczek zmielonego produktu. Następnie należy z uwagą i powoli nalewać do niego gorącą wodę.

Ekspresowy napój

Urządzenia do przyrządzania naparów z ziaren kawowca to prawdziwa gratka dla miłośników tego niezwykłego napoju. Na rynku można spotkać wiele rodzajów, a do najpopularniejszych należą modele przelewowe i ciśnieniowe.

Urządzenie przelewowe swoim działaniem imituje ręczne filtrowanie. Mechanizm opiera się na przepływie zimnej woda ze zbiornika przez przepływową grzałkę, gdzie zostaje podgrzana do temperatury 90 – 95°C. W wyniku działania ciśnienia pary wędruje przewodem do góry i skapuje do filtra. Na tym etapie przechodzi przez zmielony proszek i powstaje napój o intensywnym smaku oraz aromacie.

Ekspres ciśnieniowy to już wyższa półka. Pozwala na przygotowanie dowolnej, ulubionej kawy. Przepis na doskonały napój zależy od:

  • materiału – z reguły należy przygotować kawę ziarnistą, niekiedy specjalne kapsułki bądź saszetki.
  • mielenia – dzięki wbudowanemu młynkowi w większości urządzeń, czynności mielenia następuje tuż przed przygotowanie napoju, dzięki czemu ten zachowuje niezwykłą świeżość;
  • maszyny – współczesne urządzenia pozwalają na intuicyjnaą obsługę i nie wymagają ustawienia poszczególnych parametrów, często panel sterowania posiada opisy lub ikony, które określają rodzaj naparu, jaki można przyrządzić.

Niektóre modele urządzeń posiadają także wbudowany spieniacz do mleka czy zbiornik do podgrzania śmietanki.

Duży wybór, błyskawiczne przygotowanie…

Coraz częściej można zaobserwować w przestrzeni publicznej obecność automatów vendingowych. Są to urządzenia, które pozwalają na przygotowanie dosłownie w kilka minut gorącego napoju o dowolnej wielkości, intensywności oraz słodkości. Urządzenia pozwalają na delektowanie się małą czarną, cappuccino, a niekiedy także herbatą, czekoladą oraz innymi napojami gorącymi i zimnymi.

tworzenie stron www
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.