LaCimbali

Firma Cimbali została założona w 1912, kiedy to Giuseppe Cimbali otworzył sklep w centrum Mediolanu przy Via Caminadella 6, specjalizujący się w produktach z miedzi. Sklep ten miał 30 mkw, w którym mieścił się tylko właściciel i dwóch pracowników.

W latach 30., by wytworzyć parę wodną oraz gorącą wodę w ekspresach, ogrzewano je drewnem lub węglem. Po wojnie, pozytywne nastroje przyniosły wzrost konsumpcji kawy we Włoszech. W rezultacie, rynek domagał się maszyn o wzmocnionej wydajności. Cechą charakterystyczną Cimbali Albadoro były dwa niezależne pionowe bojlery. Konstrukcja modułowa Albadoro dawała możliwość produkowania go w wariantach od 3 do 6 stanowisk do parzenia kawy.

W latach 50., właśnie dzięki ekspresom dźwigniowym opatentowanym przez Cimbali radykalnie zmienił się sposób wydobywanie smaku kawy. Ta nowa technika zmuszała wodę do przepływu przez kawę pod ciśnieniem 9 atmosfer. Pozwoliło to na pełne wydobycie smaku i aromatu, wtedy też na kawie zaczęła powstawać charakterystyczna crema.

W 1955 powstał model Granluce, pierwszy ekspres do kawy z hydrauliczną grupą . Patent Cimbali zapoczątkował rewolucję w świecie profesjonalnych ekspresów. Nowa urządzenia reprezentowały pierwszy poważny krok w kierunku automatyzacji procesu przyrządzania kawy.

We współpracy z włoskim projektantem Castiglioni, Cimbali stworzyła produkt o niezwykle nowoczesnym wyglądzie: Pitagora. Pitagora odrzuca standardowe kształty charakterystyczne dla maszyn z tamtego okresu i przyjmuje za podstawowe, czyste linie. Nierdzewna stal został użyta tu po raz pierwszy w połączeniu z kolorami oraz nadrukami. Rezultat był rewolucyjny. Pitagora zyskuje bardzo ważne uznanie Compasso d’Oro.

Przełomem w dziedzinie superautomatów był projekt dla branży gastronomicznej, Cimbali Superbar, pierwszy automatyczny ekspres do kawy!

W 1995 roku Cimbali kupuje firmę Faema by stworzyć największą na świecie fabrykę profesjonalnych ekspresów do kawy. Obie marki są dobrze znane na rynku a razem uzyskują obrót rzędu 61M Euro.

LaCimbali – technologie

ThermoDrive
ThermoDrive to nowy system regulacji termicznej Cimbali, który pozwala na regulację temperatury wody przez zawór mieszający. W ten sposób barista może w każdej chwili dostosować temperaturę wody, na każdej grupie oddzielnie, bez potrzeby wyłączania maszyny. Dzieki ThermoDrive temperaturę te można łatwo dostosować do każdej mieszanki espresso.

Inteligentny bojler
Technologia Inteligentnego Bojlera wyraźnie zwiększa wydajność gorącej wody i pary, poprzez optymalne uzupełnianie wody w bojlerze i utrzymanie stałej temperatury. Jest to gwarancją najwyższej jakości. Dzięki specjalnemu oprogramowaniu, bojler utrzymuje maksymalne ciśnienie pary.

Turbosteam

Tradycyjne spienianie mleka wymaga wykwalifikowanego personelu zajmuje dużo czasu i nie zawsze osiaga się dobry wyniki. Opatentowany Turbosteam pozwala na bezdotykowe podgrzewanie lub spienianie dużych ilości mleka bez potrzeby ręcznej regulacji. Jest czysty i łatwy w obsłudze, wytwarza spójną, gęstą i aksamitną pianę…

Milk Precision System (MPS)
Wbudowany układ pomp wtłacza powietrze do mleka. System ten umożliwia również dostosowywanie temperatury mleka do własnych potrzeb i dostarczanie odpowiedniej ilość mleka o różnych temperaturach, kiedy chce się serwować napoje warstwowe.

M32 BISTRO

M21 JUNIOR

lacimbali

lacimbali

Cavena S.C., ul. Kawy 34 lok.30, 01-496 Warszawa, tel.: 22 620 20 03

tworzenie stron www
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.